"Onko jalkojen oltava samanpituiset?", "Eikö kaikilla ole jotain pituuseroa jaloissa?", "Onhan se normaalia, että jalat ovat eri pituisia?" "Onko jalkani erimittaiset? No, ihmettelinkin minkä takia toinen housunpunteista kuluu aina enemmän", "Työterveyshoitaja ja hierojakin sanoivat, että minulla on eri mittaiset jalat".
Tällaisia kommentteja kuulen säännöllisesti vastaanotoillani Porvoossa ja Helsingissä. Olen myös varma että muut kiropraktikot ovat kuulleet samankaltaisia kommentteja.
Mistä on siis kysymys?
Jalkojen pituuserot voidaan jakaa kahteen kategoriaan:
1. anatominen jalkojen pituusero
2. toiminnallinen jalkojen pituusero
Anatominen jalkojen pituusero voi esimerkiksi johtua traumoista, kuten reisiluun murtumasta, autokolarista tai epätavallisesta pituuskasvusta.
Toiminnalliset pituuserot jaloissa johtuvat selkärangassa olevista virheasennoista. Niiden syynä ovat virheasennot jalkaterissä, nilkoissa, lantiossa, alaselässä tai jopa niskassa.
Jalkojen pituuserot eivät välttämättä heti aiheuta kipuja ja/tai oireita kehoon. Kuitenkin, kun tarpeeksi tulee stressiä niin silloin oireilu voi alkaa. Oireilua voi esiintyä lonkissa, polvissa, jalkaterissä tai jopa niskassa ja leukaluissa.
Kun tarpeeksi tulee kuormitusta vääränlaisesti lantion/lonkkien/polvien nivelet/nikamat voivat ruveta kulumaan ennenaikaisesti.
Mitä näille jalkojen pituuseroille voi sitten tehdä?
Jos kyse on toiminnallisesta pituuserosta niin kiropraktikon adjustoinneilla (säätö/korjausliikkeillä) voidaan korjata pituusero suhteellisen nopeasti. Riippuen miten paljon virheasentoja on. On myös tärkeää, että asiakas muuttaa esim. vanhat työasennot uusiksi.
Jos taas on kyse anatomisesta pituuserosta, niin kiropraktikko voi suositella esimerkiksi kenkään jonkinlaista tukea tai korotuspalaa.
Kannattaa kääntyä kiropraktikon puoleen näissä asioissa mieluummin heti, eikä vain odotella. Mikäli sinulla tai tutullasi on toinen jalka lyhyempi, niin suosittelen kääntymään lähimmän kiropraktikon puoleen.
Comments